Kavárna v Dílně

Dát si kávu, pivo, víno nebo limonádu na náplavce je prostě super. Když je to navíc vynikající káva Julius Meinl, pivo z Kamenice nad Lipou, víno z vinařství Vaněk a domácí limonáda, už to nemůže být lepší.

Pivo a Cyder

Kamenice nad Lipou


Pivo se v Kamenici vařilo od 15. století. Dlouho drželi právo várečné měšťané. Na počátku 17. století převzala vaření piva vrchnost a vznikl první pivovar při zámku. Tvář dnešnímu pivovaru pak vtiskla velká přestavba barona Geymüllera, která proběhla v letech 1860 – 61. Pivovar s utaženým opaskem úspěšně přežil dvě světové války, aby mu po té druhé srazilo vaz znárodnění a nástup komunistického režimu. Definitivní uzavření proběhlo 30. 6. 1947.

Na jaře roku 2016 zakoupila objekt společnost Pivovar Kamenice s. r. o. se záměrem obnovit zde pivovarský provoz. Otcem celého projektu je Milan Houška. Oslovil stavební firmy a řemeslníky z regionu a v roce 2017 se v prostorách minipivovaru uvaříla první Kamenická 12 a zanedlouho poté se otevřela větší část pivovaru s 30 hl. varnou.

Dnes už je pivovar zcela dokončen a kromě klasických druhů piva zde vaří i několik pivních speciálů s ohledem převážně na roční období. Všechna piva se vaří nefiltrovaná a nepasterizovaná, a tak si zachovávají přirozenou chuť a svěžest. Minipivovar dnes místní sládek využívá ke svým experimentům a slouží také jako prostor pro workshopy a degustace.

Johannes Cyder


Johannes Cyder se vyrábí řemeslným způsobem a tou nejpřímější cestou, jakou známe. Lisují jen zralá jablka z tuzemských sadů, využívájí divoké kvasinky a jejich cyder nefiltrují ani nedosycují. Naopak ho nechávájí dlouho zrát, aby se naplno rozvinula chuť i vůně. Až když je dostatečně vyzrálý, stáčí jej do lahví, kde ještě přirozeně dokvašuje – teprve zde vznikají krásné jiskřivé bublinky. Tato metoda je původní, a díky tomu je výsledkem lehké pití s vůní české krajiny.

Víno

Vinařství Vaněk

Rodinné vinařství Jana Vaňka vzniklo v roce 1995 v obci Vrbovec. V současnosti obhospodařuje a zpracovává hrozny z 4,5 ha vlastních vinic, které se nachází ve viničních tratích U sv. Urbana a Dívčí hora. Produkce vinařství nepřesahuje 30 tisíc lahví vína ročně. Filozofií vinařství je skloubit šetrné zpracování hroznů moderními technologiemi s následnou tradiční vinifikací vína v dřevěných sudech.